Osnovni pravci budućeg razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije, su stabilan i održiv rast proizvodnje koji je nezamisliv bez optimalnog korišćenja i očuvanja raspoloživih proizvodnih kapaciteta, povećanja obima poljoprivredne proizvodnje, izmene proizvodne strukture u korist intenzivnih vidova proizvodnje namenjene izvozu, proizvodnje visokofinalnih i visokokvalitetnih proizvoda. Cilj takvog razvojnog pravca je podmirenje domaće tražnje i značajno povećanje izvoza visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih u Sandžaku.

  

 

Pojedini programi proizvodnje kvalitetne hrane iz Sandžaka su stekli afirmaciju na svetskom tržištu (pored toga što još nisu brendirani i ne nose oznake o geografskom poreklu), a to su: jagodičasto voće (malina, kupina i jagoda), juneće i jagnjeće meso sa prerađevinama (sudžuk, goveđa pršuta), suva šljiva (sa prerađevinama) i ostalo suvo voće, sjenički sir, kajmak i ostali proizvodi. Istovremeno, potrebno je doneti programe plantažne proizvodnje retkih, zaštićenih vrsta lekovitih biljaka na planinama.

Projekat: Sandžak je eko brend, a Sandžački brendovi su svetski eko trend